2012. február 25., szombat

Savanyú mártás

Az egyik kedvencem, gyermekkoromat idéző étel, pedig akkor nem is szerettem. Vannak ételek, amikhez "fel kell nőni" azt hiszem ...
Anyai nagyanyám készítette mindig, nálunk savanyú mártás néven futott, de biztosan van "rendes" neve is. Nagyanyám gyöngytyúkból főzte, de a sváb doktor felesége, akitől tanulta, disznóhúsból. A háború végén az oroszok elhurcolták a doktort, ott maradt a családja védtelenül, nagyanyámék istápolták őket, hiszen egy falusi gazdaságban mindig akad elég étel még néhány szájnak, csak emberség kérdése. S hogy az élet azért furcsa tud lenni, a doktor évek múlva hazajött, sikerült életben maradnia, de addigra már az én nagyszüleim váltak az új rendszer páriáivá, lesöpört padlás, többszörösen kivetett adó, börtön azért mert csak... S mikor pici lányként az anyukám fertőző májgyulladást kapott, hát nem élte volna túl, ha nincs a doktor, aki éjt-nappalt virrasztott az ágya mellett és hozta a gyógyszert, amit a nagyszüleim akkoriban nem tudtak volna se megszerezni, se megfizetni.

Szóval a recept, amit egész csirkéből főzök, bőr nélkül, de csonttal, mert kell a csont íze is bele. Kiadós, egyszerű étel.  Kifőtt tészta, leginkább makaróni illik hozzá.



1 kilónyi felkockázott csontos csirkehúshoz számolva pörkölt alapot készítünk jókora fej hagymából, de 2/3 annyi pirospaprikával, mint egyébként tennénk. Hozzáadjuk a feldarabolt húst, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és adunk hozzá 3-4 babérlevelet. Amikor megfőtt, 1 púpozott evőkanál rántással berántjuk majd 1 nagy pohár (4 dl) tejföllel és szükség szerint kevés liszttel behabarjuk. A mártásnak sűrűnek kell lennie, hogy bevonja a tésztát. Ízlés szerint sózzuk és miután lezártuk alatta a lángot, 1-2 evőkanálnyi citromlét adunk hozzá, amitől kellemesen pikáns lesz az íze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése