2011. augusztus 26., péntek

Litvánia

Töltött káposzta litván módra, csak kicsit más, mint az itthoni
Reggeli a kaunasi panzióban
Sertésszelet vargányás szósszal, a kötelező reszelt cékla és fokhagymás répasaláta
Halleves, egy nagy csalódás, az íze nem volt rossz, de gyakorlatilag halalaplé néhány nagy szálkával (Juodkrante-ban)
Sertéssült gombaszósszal (Juodkrante)
Csirkesaslik  - a saslik igen népszerű étel errefelé is
A főfőfő litván nemzeti étel - a Cepelinai - Gigászi (néha ijesztő) méretű krumplis tésztából készült gombócok darált sertéshússal töltve és tejfölös, pörcös szósszal nyakonöntve
Saltibarsciai - hideg cékla és uborkaleves meleg főtt krumplival és itt főtt tojással
Kugeli - tört krumplit összekeverik hagymával, szalonnával és sütőben megsütik, tejfölös öntettel
Cukkinis omlett a panzióban reggelire
Saltibarsciaia Kaunasban, főtt tojás nélkül
Karbonad - igen gyakori étel, sörtésztában sült hús, salátával, krumplival
Rizses darált húsos leves
Kibinai - töltött táska, a karaim népcsoport jellegzetes étele
Fokhagymás zsírban sült kenyér sajtszósszal - fenomenális
Sült hal sajttal és a kötelező köret

1 megjegyzés: