2011. augusztus 27., szombat

Lettország

Csirkehús korianderes gombás, paprikás, sárgarépás töltelékkel a tetején baconbe tekerve
Pelekie zirni - borsószemek megsütve sült szalonnával és hagymával. Sörkorcsolya.
Pelmeni - kifőtt húsos táska mi mással, mint tejföllel - férjem szerint olyan, mint amit Moszkvában evett
Birkahúsból készült kolbász
Vargánya mártás főtt krumplival
Népszerű édesség a pürésített gyümölcs, cukorral megturbózva. Kivi-eper-mangó kelyhet választottam, itthon is ki fogom próbálni.
Pelmeni sütve isteni krémes tejföllel
Zsírban sült kenyér fokhagymával megkenve - fekete kenyérből.
Marinált gomba és egyéb finomságok a salátabüféből
Karbonade - itt is ez az egyik legjellegzetesebb húsétel
Nagyon népszerűek a sós palacsinták, ez itt sonkával -sajttal töltött palacsinta sütőben összesütve.
Lettországra jutott a legkevesebb idő, mindösszesen 2 nap. Riga óvárosa lélegzetállítóan gyönyörű, egyik ámulatból a másikba esik az ember. Napokat lehetne eltölteni a felfedezésével.  A külsőbb kerületek meg olyanok, mint a budapesti nyócker, építkezések, gyönyörű de lerobbant régi épületek, modern irodaházak váltakoznak. Riga egy igazi kozmopolita nagyváros és a piaca ... Csak ámultunk és bámultunk.
Erősen érződik az orosz hatás az ételeken, Lettországban maradt meg a legnagyobb számú orosz lakosság, bár mindhárom országban gyakran hallani orosz beszédet. Az utikönyv szerint Rigában párhuzamosan élnek a lettek és az oroszok, igyekeznek nem tudomást venni egymásról, külön ápolják a nyelvüket és kultúrájukat. Itt nem voltak ismerősök, így kénytelenek voltunk az utikönyvre hagyatkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése