2011. április 1., péntek

Variációk medvehagymára

A blogokon is jól  látszik, hogy beköszöntött a medvehagyma szezon. Engem sem került el a medvehagyma őrület, vettem egy nagy csokorral a zöldségesnél (400 Ft, azt hittem drágább lesz). A következők készültek belőle:

Medvehagyma krémleves - Sajnos nincs róla fotó, pillanatok alatt elfogyott. 2 újhagymát kevés vajon megfuttattam, rádobtam 3 közepes méretű apróra vágott krumplit, felöntöttem alaplével. Amikor a krumpli már majdnem kész volt, a csokor kb. 1/3-át összevágtam és hozzáadtam. Végül pürésítettem és tejszínnel selymesítettem, sóztam és pici borssal fűszereztem. Nagyon kellemes leves, picit földes erdőízű, hasonlóképpen, mint az erdei gombás ételek.
Medvehagymás majonéz - Sült krumplihoz  készített majonézt turbóztam fel  3 apróra vágott medvehagyma levél belekeverésével.
Medvehagymás sajtkrém - Egy doboz krémsajtba (a Tesco saját márkás krémsajtja, kicsit olyan lett, mint a Tartare nevű francia sajt, az egyik nagy kedvencünk a férjemmel)
Reteksaláta medvehagymával - Fehér sörretek vékonyra szeletelve, sóban megizzasztva, majd tejföllel, borssal és medvehagymával összekeverve
Fetás - grillezett paprikás saláta (fotó fent)- 1 doboz fetasajtot felkockáztam, hozzákevertem 1 kis üvegnyi olajban eltett grillezett paprikát (Aldis), néhány szem olajbogyót, pici borsot és jócskán medvehagymát. Olíva olajjal megöntöztem és 1 napot hagytam az ízeket összeérni.
Medvehagyma püré későbbi felhasználásra (fotó fent)- a megmaradt leveleket felcsíkoztam, az aprítóban olíva olajjal és kevés sóval pürésítettem, üvegekbe szedtem és a tetejére olajat öntöttem, hogy lezárja. Hűtőben remélem későbbi felhasználásig eláll, mert a családom most már néhány medvehagymamentes napot kért :))

Az idénre medvehagymából ennyi, az elmúlt napokban máson se törtem a fejem mint, hogy mit is csináljak belőle, ami nem bonyolult, hamar készen van és beleillik az eltervezett menübe. Tisztára megkönnyebbültem, amikor a medvehagymapürés üvegekre rácsavartam a fedelet és bevágtam őket a hűtőbe:))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése