2011. április 2., szombat

Marcipános-csokis golyók és lekváros kosárkák

Egy tésztából kétféle aprósüteményt próbáltam ki. Mostanában nem sütök sűrűn kekszeket és teasüteményeket, de már annyi üveg bontott lekvár figyel a hűtőben az alján kevés maradékkal, hogy muszáj volt valami kitalálni. Narancs és meggylekvár került most a kosárkákba a puffancsok pedig csokis-marcipános töltelékkel készültek. Nekem 1 mini muffin sütőm van, így kb. fele-fele arányban készült tortácska és golyó.

A tészta:

2 csésze liszt
1 csésze vaj
1/4 csésze cukor
1/4 csésze tej
1 kávéskanálnyi vanília
pici só
A tészta hozzávalóit a robotgépbe tesszük és összedolgozzuk. 
Amikor a tészta összeállt, egy hosszú hurkát formázunk belőle lisztezett deszkán. 
Vágjuk a hurkát félbe majd mindegyik felet további 10-15 darabba, a mini muffin sütőnk méretétől függően. Formázzunk a kezünkkel golyókat és nyomkodjuk bele a mini muffin formákba kis tésztakosarakat készítve. A tésztakosár aljára tegyünk 1-2 szelet szeletelt mandulát, csöppentsünk rá lekvárt, hogy jó 2/3-ig megtöltse a kosarakat és ezzel készen is vagyunk.

A marcipános töltelékhez kb. negyed csészényi marcipánra van szükségünk, én reszeltem az enyémet, mert csontszáraz volt már, egyébként vágjuk nagyon nagyon apróra. Reszeljünk hozzá kb. 3 evőkanálnyi keserű csokoládét és egy teáskanálnyi vízzel keverjük el sűrű krémmé.  A megmaradt golyókat töltsük meg a marcipános csokival. Nyomjuk a mutatóujjunkat a gombócba, nekem az vált be, ha gyűszű alakot formázok, tegyünk picit bele a töltelékből és zárjuk össze a tetején, hogy ne tudjon a töltelék kifolyni. 
Rendezzük el a tepsire és 175 fokos sütőben süssük 25-30 percig. (Ha együtt sütjük, akkor a kosárkáknak picit több időre van szükségük, mint a marcipános golyóknak.)
A kihűlt süteményeket megszórhatjuk porcukorral is, de nekem az már túl édes lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése