2011. április 1., péntek

4 sajtos-spenótos tészta


Az amerikaiak nemzeti eledelének, a sajtos makaróninak egy változata. A sajtos makaróni nekem magában ízetlen, ezért egy felturbózott változatával próbálkoztam. Paprikás lisztben forgatott csirkemell szeleteket sütöttem mellé, mert nálunk hús nélkül elképzelhetetlen az ebéd.... Érdemes lenne póré helyett medvehagymával is kipróbálni...

A pórés alap
3 evőkanálnyi margarin
1 póréhagyma

15 dkg fagyasztott spenót
2 gerezd fokhagyma vagy fokhagymasó ízlés szerint
só és bors ízlés szerint

A bechamel mártáshoz
6 evőkanál vaj
6 evőkanál liszt

5-6 csésze tej
1,5 csésze alaplé 

szerecsendió
só ízlés szerint
1 csésze reszelt trappista

1/2 csésze parmezán
3 tejszínes kockasajt


Szeletelt mozzarella  a tetejére, amennyi befedi

A pórét vékonyra szeljük és a margarinban, kevés sóval megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát és a spenótot is. Addig dinszteljük őket, amíg minden víz elforr alóla.
Készítünk egy jó híg bechamelt a szokásos módon, majd hozzákeverjük a spenótos pórét és a sajtokat.

Kifőzünk egy zacskó tésztát, összekeverjük a mártással és tepsibe kanalazzuk. A tetejét betakarjuk mozzarella szeletekkel és forró sütőben pirosra sütjük.

Igazán csak azonnal finom, viszont nekem rendszerint marad belőle, ilyenkor másnap kis pizza alapszósszal és tejszínnel serpenyőben átforralom, teszek hozzá friss reszelt sárgarépát és egy új ételt kapok. Süthetünk mellé rántott karfiolt, cukkinit - és húsfüggőéknél (mint az én családom) rántott húst, olaszos ízesítésű húsgombócot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése