2011. április 6., szerda

Mennyei vörösboros körtetorta







Robotgéppel pillanatok alatt össze lehet állítani, nagyon gazdag, szinte praliné töménységű  és rendkívül mutatós sütemény. Különösen finom, hogy az  édes íz mellett ott van egy leheletnyi sósság is.  Ha valaki nem szereti ezt az ízhatást, a só ki is hagyható.

Tésztakosár hozzávalói:
  • 1/2 csésze porcukor
  • 1/4 csésze darált dió vagy mandula
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 1/4 csésze liszt
A töltelék
  • 3/4 csésze darált dió (fele dió és fele szeletelt mandulával csináltam)
  • 1 1/2 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1/4 teáskanál só
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojás
Kb. 4 friss körte, amit kevés cukros-citromos vízben  fél csésze vörösborral megfőzünk vagy ugyanennyi körtebefőtt.

Először a tésztakosarat készítjük el.
A hozzávalókat betesszük a robotgépbe és addig keverjük, amíg össze nem áll. Gombócba gyúrjuk és a hűtőben pihentetjük vagy a kikent 25 centis tálba nyomkodjuk peremet csinálva neki. Sütőpapírral betakarjuk és sütőbabbal kiöntjük. 175 fokos sütőben 30 percig sütjük majd kivesszük a sütőbabot és a tésztát viszatesszük még 10 percre. (Akár 1 nappal előre is elkészíthetjük.)

A töltelékhez a hozzávalókat szintén a robotgéppel összekeverjük , majd a tésztakosárba sítmítjuk.


A körtebefőttet a levével együtt lábasba tesszük és felöntjük fél csésze jóféle vörösborral (merlot) és együtt főzzük, hogy a körte kis színt kapjon. A körtét lecsöpögtetjük és a gerezdeket vékonyan keresztben felcsíkozzuk (ez a fotón nem látszik sajnos), de maradjon egyben a gerezd. A gyümölccsel kirakjuk a töltelék tetejét (nem nyomjuk bele) és további 50 percre visszatesszük a sütőbe. Ha a széle megégne, takarjuk le  a széleket alufóliával. Hűtőhidegen a legfinomabb.

A vörösboros körtelét szirup állagúra besűrítettem és a süteményt ezzel díszítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése