2011. április 19., kedd

Barackos pite


Manapság a receptjeimet a számítógépen tárolom, de még régebbi időkből van 3 nagy, A4-es füzetem, dugig receptekkel, amiket nem gépelgettem még be.  Ilyen ez a barackos pite is, minden évben megcsinálom egyszer -kétszer, könnyű, gyümölcsös édesség. Én sajnos igazi kétbalkéz vagyok, nincs tehetségem a díszítéshez, türelmem meg még annyi se. Ez a süti viszont mutatós még az én kezem alól kikerülve is, szerintem nem sok kellene hozzá, hogy igazi szemet gyönyörködtető csodát varázsoljunk belőle.


Először a tésztát csinálom meg. A konyhai robotgépbe beleborítok 2 csésze lisztet, 12 dkg vajat, 1/4 teáskanál sót és összekeverem. Hozzáadok 1 egész tojást és 2 evőkanál jeges vizet. Addig pörgetem, amíg morzsa nem lesz belőle, akkor kézzel összegyúrom labdába.
A tészta felét kinyújtom és a pités tálba simítom.
A másik felét kb 16 x 16-es téglalappá nyújtom, olvasztott vajjal megkenem és megszórom 5 dkg fahéjjal elkevert cukorral. Feltekerem és vékonyan felszeletelem - ezzel borítjuk be a tölteléket.

A töltelékhez a fél kilós konzerv barackot leszűröm, a barackokat felszeletelem, lábosba teszem, adok hozzá 1/2 teáskanál fahéjat, ízlés szerint cukrot, hozzáadok 1 evőkanál keményítőt, amit 1/4 csésze baracklében (vagy friss barack estén vízben) feloldottam. Felforralom (friss barack esetében kb. 5 percig főzöm, konzervnél ez nem szükséges).

A töltelékkel megtöltöm a tésztakosarat, kirakom a tekercsekkel és 175 fokos sütőben kb. 50 percig sütöm. Hűtőhidegen tálaljuk fagyival vagy tejszínhabbal, de magában is finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése