2011. április 20., szerda

Fűszeres csirke kókuszos cékla raitával

Szeretem az indiai konyhát, volt szerencsém élőben is megtapasztalni, amikor közel egy hónapot utazgattunk Észak-Indiában. Tulajdonképpen minden nagyon finom volt, de elképesztően fűszeres, ha nincs a whisky és a szigetcsépi rettenetes (házi szilvapálinka), akkor nem tudom mi lett volna velünk. Az egyik legcsodásabb thalit Jodhpurban ettük, egy helyi tanárember villájában szálltunk meg, aki szobák kiadásával is foglalkozik és ő és a családja főzték meg a vacsorát a kert tűzhelyen, mi pedig figyelhettük, ahogy negyvenketten állnak a tűzhely körül és parázs vitát folytatnak arról, hogy milyen fűszert is kell még beletenni. A végeredmény fölséges volt, de olyan nehéz és tömény, hogy másnap rendesen megszenvedtem... Persze az ételek zöme vegetáriánus volt és nekem, megrögzött húsevőnek sem hiányzott  a hús,  a komplex ízek után valahogy nem is kívántam volna. Itthon sajnos nem tartom magam ehhez, így csirke curryt készítettem, a recept alapja abból a szakácskönyvből származik, amit Indiában kaptam a barátnőmtől (Sanjeev Kapoor's Simply Indian). A Hara Masala Murgh (fűszeres csirke) receptből indultam ki és annyit változtattam rajta, hogy adtam hozzá 2 felkockázott sárgarépát és bő 15 dkg zöldborsót, mert a recept egy 1 kilós egész csirkét darabol fel, miközben nekem kb. fél kilónyi csirkemellem volt illetve friss fűszernövények helyett szárítottat használtam (amúgy se szeretjük a friss koriandert).

A cékla raita finom kiegészítője volt a currynek, amit rizzsel illetve - naan hiján - friss pita kenyérrel ettünk.

Hozzávalók
1 egész csirke (1 kilós) 8 darabba vágva
2 közepes hagyma

1 teáskanál gyömbér
3 nagy gerezd fokhagyma
1 evőkanál koriander
1/2 erős hegyes zöldpaprika (vagy zöld chili)
1/2 teáskanál kurkuma
1 evőkanál római kömény
4 zöld kardamom mag
2 centis fahéj darab
1 teáskanál garam masala
1 csésze tejszín és tejföl keveréke
1 csésze leves alaplé
só ízlés szerint

Az apróra vágott hagymát, a paprikát és a fokhagymát kevés margarinon megdinszteljük, hozzáadjuk a kardamomot, a fahéjat és a többi fűszert és magas lángon pirítjuk 1 percig, kevés vizet adunk hozzá, hogy ne égjen meg. Beleforgatjuk a húst, fehéredésig dinszteljük, majd hozzáadjuk a  zöldségeket és a levest. Készre főzzük, hozzáadjuk a tejszínt+tejfölt és beforraljuk, hogy a leve sűrű legyen.

A cékla raitához 1 nagy fej sült céklát használtam. 1 evőkanálnyi kókuszreszeléket kevés forralt tejbe áztattam, majd lecsöpögtettem. A kókuszreszeléket kevés római köménnyel és sóval fél csésze tejfölbe forgattam, kanálka mézzel ízesítettem és hozzátettem a felkockázott céklát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése