2010. január 19., kedd

Coq au vin


Vörösboros kakas...Férjem egyik kedvence.
Van nekünk egy Kati nénink, akitől a tojást, a fűszerpaprikát, fokhagymát, kacsát és kakast vásárolni szoktuk. Hetente jár fel a piacra és hozza, amit a vevői megrendelnek tőle. Minden ősszel veszek tőle 3-4 kakaskát. Kérésre a vért is elhozza, hogy megelevedhessenek a régi ízek, amiket nagymamámál ettünk Mezőberényben: hagymás vér, de én nagyon szerettem, amikor a vért belecsorgatták egyszerűen a levesbe és úgy főtt meg. Manapság már a legtöbbek csak az orrukat húzzák, de a régiek nem dobtak ki semmit, a szegény ember megbecsüli a legutolsó kenyércsücsköt is, nemhogy olyan értékes táplálékot hagyna pocsékba menni, mint a vér.

A kakaskákat feldolgozom, porciózom és lefagyasztom. Készül belőle almával sült kakascomb, a melléből savanyú mártás, az aprólékból mennyei leves, a leveshúst aztán tojásos bundában kisütöm  - mellé saláta, hagymás krumpli jár - és mindig készül Coq au vin is.

4 egész kakascombot használtam el, ez 4-5 embernek kiadós adag.
A combokat kettévágtam alsó és felső combra. A felsőcombról leszedtem a bőrt, hogy ne legyen az étel annyira zsíros. A combokat sóztam, borsoztam és kevés vajon picit megpirítottam, majd félretettem. Ugyanabba a lábosba beledobtam az egy fej apróra vágott hagymát és úgy 5 dekányi apróra vágott bacont. Összepirítottam. Rádobtam 20 deka gombát, 4 gerezd fokhagymát, kakukkfűvel és sóval fűszereztem, összeforgattam és hagytam picit, hogy az ízek kijöjjenek. Visszatettem a húst és felöntöttem 6 decinyi jó minőségű vörösborral (Villányi Syrah), belettem 2 babérlevelet, teáskanálnyi cukrot és lefedve hó 2 órát főztem lassú tűzön.
Párolt brokkoli és ciabatta volt a köret mellé.

1 megjegyzés:

  1. Ha megeszitek a kakasvért, ne csodálkozzatok ha kakassá változtok, vagy vmi gyógyíthatatlan betegséget kaptok. Vért enni tilos, Lsd. Biblia.

    VálaszTörlés