2012. március 21., szerda

Portugál ízek

Gesuita nevű sütemény a Rossion lévő Café Nicola-ban. Az íze a diós búrkiflire emlékeztet.
Sózott hal minden mennyiségben
Az a bizonyos sózott hal (Brazíliában sokkal rosszabb volt, ott mindenféle sózott húsok is álltak halmokban a boltokban és rettenetes volt a bűz)
Főtt sertésvér kapható a szupermarketben ....
Caldo verde - téli leves kolbásszal
Pulykamell citromos-gombás mártásban
Rostonsült tőkehal - a sózott fajtából. A portugálok imádják a tőkehalat (bacalhau) és többnyire a mindenhol kapható sózott változatból készítik az ételeket. Féltem tőle, de kifejezetten finom, bár igen erősen halízű.
Nem tudom a nevét, azt hittem arancini lesz, de nem, tulajdonképpen tömény aprított csirkehús, babéros, paprikás, hagymás ízesítéssel, nagyon finom.
Sertéspofa babérleveles, fokhagymás mártásban
Bolo coco - kókuszos gombóc
Queijada - Isteni finom túrós-mandulás süti, nagyon tömény, ő is Sintrából származik, állítólag az első feljegyzések erről a sütiről egészen az 1200-as évekig nyúlnak vissza
Pasteis de Belem - Lisszabon nevezetes süteménye, amely kizárólag az eredeti helyen, az Antigua Confeitaria de Belemben az igazi, de mindenhol kapható, pudinggal töltött kosárka
Polvo a Lagareiro - grillezett polip sok olívaolajjal és fokhagymával, főtt krumplival
Pulykasült gombás mártásban
Anonas nevű gyümölcs
Anonas felvágva - íze és állaga olyasmi, mint a finom érett körtéé
Travesseiros (lefordítva: párna)
híres sütemény, Sintra-ban, a Piriquita nevű cukrászdában készítik eredetileg, persze mindenhol kapható, vaníliás, mandulás krémmel van töltve, finom, de az én ízlésemnek túl édes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése