2011. március 4., péntek

Pestos csirkemell spenótos krumplipürével

Szeretem az egész bőrös, csontos csirkemellet, mert nagyon sokoldalúan felhasználható. Ez is egyszerű recept, nincs vele sok gond, csak locsolgatni kell.

A csirkemelleket (rendszerint kettőt sütök meg egyszerre, így marad szendvicsbe vagy salátába is hideg csirkesült) bacon szalonnával jó alaposan megtűzdelem. Jó 4-5 centis vágást ejtek a húsban, mindkét oldalon, legalább 2 helyen. A szeletelt, fagyott baconből olyan fél centi vastag, 4-5 centi hosszú csíkokat vágok le és ezeket dugdosom a lyukakba. Fontos, hogy a melleket alaposan megtűzdeljük, különben száraz és ízetlen lesz az étel. Ha nincs otthon bacon, akkor sóba és borsba forgatott vajdarabokkal (nem margarin!) is finom. Kívülről is besózom a csirkemelleket.
3 bő evőkanálnyi mascarponét elkeverek 2 teáskanál pestoval és ezzel alaposan bekenem a húst a bőr alatt, majd a bőrt visszasimítom rá. Néhány szelet bacont fektetek a tepsi aljába, erre fektetem a melleket, rádobok egy darab margarint, lefedem és mehet a forró sütőbe. Ha megpuhult, leveszem a fóliát róla és sűrűn locsolgatva piros-ropogósra sütöm.

A körethez szokás szerint krumplipürét csinálok, jó sok tejföllel. Pici borssal, szerencsendióval ízesítem.
1 szál újhagymát és fél csomag fagyasztott spenótot (nem daráltat hanem leveleset, magam fagyasztom a kertben termett spenótot) kevés margarinon megdinsztelek, hogy a spenót leve elforrjon. Belekeverem a krumplipürébe. Ízlés szerint sózom. A masszát kivajazott sütőtálba kanalazom, jó alaposan megszórom reszelt sajttal és a sütőben addig sütöm, amíg a sajt ráolvad és pirosra sül.
Jól illik hozzá a hagyományos céklasaláta de a friss saláta is, olaszos öntettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése