2011. március 9., szerda

Arizónai naplemente túrótorta

Hogy miért ez a neve, azt nem tudom. Eredetileg olyan túrótortát kerestem, amiben fehér csoki és málna is van, keresgélés közben bukkantam erre a receptre, további keresgélés során pedig láttam, hogy másutt Arizona Sunset Cheesecake néven szerepel. Ezek után muszáj volt kipróbáljam. A receptet részletes és fotókkal dokumentált leírással  Itt találtam. Picit egyszerűsítettem az elkészítésén, ez meg is látszik - a végeredmény nem lett olyan szép, ráadásul nem pihentettük a hűtőben egész éjszaka, hanem nagyon fegyelmezetlen módon még langyosan felvágtuk. Nálam áfonya helyett málnával, pekándió helyett sima dióval, narancslé redukció helyett házi narancslekvárral  készült és töredelmesen bevallom, hogy a tetejét kandírozott naranccsal  kellene díszíteni de én azt  nem csináltam meg, lustaságból.  A fotó sajnos nem túl jó (nem nagyon értek a fényképezéshez), a torta viszont veszélyesen finom.
Akkor jöjjön a recept:

Tésztakosár:
1 1/2 csésze liszt
1/2 csésze darált pekándió
1/3csésze cukor
1 nagy tojás
1/2 csésze puha vaj
Áfonyás töltelék:
2 csésze áfonyaszósz (én 2 csésze fagyasztott málnát használtam)
2 evőkanál cukor (nálam ez jóval több volt, mert a málna savanykás, javaslom a kóstolást)
1 evőkanál keményítő
1 evőkanál reszelt citromhéj (narancsot használtam jobban illik szerintem a málnához)
1 evőkanál citromlé (narancslét használtam) 
Fehér csokis töltelék:
1 1/2 csésze friss narancslé 
egy darab narancshéj
90 dkg krémsajt
2/3 csésze cukor (megint csak javaslom a kóstolást)
1 evőkanál reszelt narancshéj
2 evőkanál áfonya likőr (narancslikőröm volt)
2 tábla olvasztott fehér csokoládé
4  tojás

1. A tésztakosár: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A robotgépbe beletesszük a lisztet, diót és a cukrot, hozzáadjuk a tojást és az olvasztott vajat és összedolgozzuk. Labdát formálunk a tésztából és fóliába csomagolva a hűtőben legalább 10 percig pihentetjük.
Ezen a ponton minden leírás úgy szól, hogy a tésztát kinyújtjuk és 24 centis kapcsos formába helyezzük. Hát én nem szoktam nyújtani, hanem jól kikenem a tálat (kerámia vagy üveg, hogy tálalni is lehessen benne, ne kelljen kivenni) és szépen belenyomkodom a tésztát. Ennek az a hátránya, hogy nehezebb szépen kivágni a szeletet, viszont számomra ez messze kisebb kellemetlenség, mint előszedni a nyújtódeszkát és nyújtófát és és a végén mindent elmosogatni. Tehát a tésztát megszurkáljuk és 15-20 percig elősütjük, tehetünk bele sütőbabot, ha gondoljuk. Az elősütött tésztakosarat kihűtjük és az alját megkenjük tojásfehérjével. 
2. Áfonyás töltelék: A friss gyümölcsöt lábosba tesszük, rátesszük a cukrot és összerottyantjuk, Hozzáadjuk a narancshéjat és narancslét, végül a keményítővel besűrítjük jó sűrűre. Félretesszük, hogy kihűljön.
3. Fehér csokis túrókrém: Melegítsük a sütőt 175 fokra. Forraljuk el a narancslét és a narancshéjat, amíg 3 evőkanálnyi nem lesz. tegyük félre és hűtsük ki. Robotgéppel keverjük simára a mascarponét a cukorral, a reszelt narancshéjjal, a narancslé redukcióval és a likőrrel   Adjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét, majd egyenként a tojásokat és éppen csak keverjük össze.
Öntsük az áfonyás krémet a tésztakosárba, terítsük el egyenletesen. Kanalazzuk rá a fehércsokis krémet és süssük kb. 50 percig. A megsült túrótortát hűtsük ki teljesen mielőtt a felszeletelésével próbálkozunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése