Egy igazi téli recept, kiadós és laktató, jellegzetesen észak-olasz, tiroli étel, a speck helyettesíthető más füstölt, húsos szalonnával is. Az Aldiban isteni finom szeletelt tiroli speck kapható, most is azt használtam.
Hozzávalók:
40 dkg tészta (nem muszáj Creste, de mindenképpen széles, nem túl hosszú és lapos jellegű tészta illik hozzá, pl. reginette)
1 jó nagy krumpli apró kockára vágva
10 dkg speck csíkokra vágva
1 póréhagyma
1 dl fehérbor
2,5 dl leves (én többet használok, mert nálunk a szaft keleti kérdés)
bors, oregano, chili
2-3 evőkanál oliva olaj és egy nagy kocka vaj
A felcsíkozott pórét olivaolaj és vaj keverékén odateszem párolni, majd hozzáadom a specket és megpirítom. Amikor a hagyma összefonnyadt és a speck is kezd színt kapni, hozzákeverem a krumplit és állandóan kevergetve együtt pirítom kb. 4-5 percig. Ekkor felöntöm a borral és hagyom az alkoholt elpárologni. Ráöntöm a levest, borsot, oregánot és összerottyantom. Addig főzöm, hogy a krumpli puha legyen. Sózni kóstolás alapján, óvatosan, hiszen a speck és a leves is sós.
Közben megfőzöm a tésztát majd összekeverem a szósszal. (Az olasz tésztáknál általában a tészta főzővizével szaporítják a mártást, de ennél a receptnél nem szoktam, inkább még levest teszek hozzá, mert ez nem egy markáns ízű étel, ha sok főzővíz kerül bele nagyon felhígul és ízetlen marad.)
Parmezánnal bőven megszórva tálalom, tetszés szerint chili is őrölhető rá.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése