2011. február 27., vasárnap

Variációk fehér retekre

Ez a tél a konyhai kísérletezések jegyében telik számomra, így kerül a fehér retek is rendszeresen az asztalunkra. Sokan nem szeretik, nálunk se volt szokás, a hónapos retek igen, de jégcsapretket soha nem ettünk gyerekkoromban, az anyu mindig azt mondta, hogy túl erős, nem finom, ő nem szereti. Gondolom a legtöbben hasonlóképpen vélekednek, mert  barátoknál, rokonoknál, ismerősöknél, de étteremben sem találkoztam vele. Aztán valahol olvastam, hogy a "reteknek izzadnia kell", ez a titok és tényleg...
Ma reggel vékonyra felkarikáztam 2 nagy fej kerek, fehér retket, alaposan lesóztam és állni hagytam, hogy izzadjon.
A szójaszószos - ketchupos pácolású csirkéhez ázsiai jellegű retek recepteket képzeltem el, az interneten keresgélve több receptet kombináltam össze a saját ízlésünknek megfelelően, így született az alábbi két köret:

Szójaszószos reteksaláta:
1 fej retek juliennre vágva
2 újhagyma
2 teáskanál szójaszósz
1/2 kávéskanál mogyoróolaj
pici citromlé
1 evőkanál pirított szezámmag

A retket alaposan lemostam a sótól és papírtörlővel megszárogattam. Vékony csíkokra vágtam és a hagymát is apróra szeltem.
Elkevertem az összes hozzávalót és  hagytam összeérni.


Brokkoli-retek stir and fry
 
1 zacskó fagyasztott brokkoli
1 retek

Az öntethez:
4 evőkanál alaplé
3-4 evőkanál kínai rizsbor
2 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál cukor
2 gerezd aprított fokhagyma
1 teáskanál gyömbér


A brokkolirózsák szárát és a lemosott retket felcsíkoztam. A serpenyőben olajat melegítettem, rádobtam a brokkolit, 2 percig állandó keverés mellett pirítottam, majd további 2 percig a retekkel együtt. Ekkor  ráöntöttem az öntetet és 2-3 percig pároltam. Olyan kevés volt a leve, hogy nem kellett besűríteni, pedig előkészítettem a keményítőt is.

Párolt rizzsel tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése