2011. július 15., péntek

Kánikulára - zöldbab és krumpli üde paradicsomos lében

Amióta ez az őrült hőség beköszöntött kint főzök a kertben, egy kis rezsón. A jó oldala, hogy nem szagosítok, melegítek a lakásban, a negatívuma, hogy a rezsó lassú, kis teljesítményű, gyors sütésre nem alkalmas. Viszont isteni Fassolakia ladera (zöldbab és krumpli  paradicsomos alapon) készül rajta.
Ez most a nagy kedvenc, meg tudnám enni reggel, délben, este, hidegen, melegen - vagy ahogy a legfinomabb - langyosan. Magában kenyérrel, köretnek hús mellé vagy kis feta sajttal, grillezett halloumival. Ültettem néhány bokor zöldbabot, egyszerre nem sokat tudok leszedni belőle, éppen elég egy kis zöldbablevesre (ami szintén nagy kedvenc hidegen ebben az őrült hőségben) vagy egy adagnyi fassolakia ladera-ra. A bab és a cukkini a leszedést követően 1 órán belül a fazékba kerül, aki nem kóstolta, nem is hinné el, hogy milyen óriási különbség ez.


A recept nagyon egyszerű. Kell hozzá:
1/2 kiló zöldbab
1/2 kg cukkini kockára vágva*
2 nagyobb krumpli, kockára vágva
2-3 nagyobb paradicsom hámozva
só és bors ízlés szerint
kevés erős paprika
petrezselyem

Kevés olajban üvegesre pirítom  a vékonyra szelt hagymát, rádobom a zöldségeket, sőt, borsot, cayenne borsot (vagy chilit) és összeforgatom. Hagyom picit pirulni, majd hozzáadom a  hámozott, kockázott paradicsomot, pici cukrot és fedő alatt főzöm, amikor háromnegyedrészt kész, leveszem a födőt, hogy a leve elforrjon. Végül megszórom jócskán friss petrezselyemmel.**

* Hagyományosan cukkini nincsen benne, ezt én újítottam, mert imádom és mert az a pár bokor a kertben ontja a cukkiniket és ilyenkor nyáron szinte mindenbe kerül nálunk belőle. Nem szeretjük az intenzíven paradicsomos-savanyú szaftot és a cukkini lágyítja az ízeket.
**Olyan ez mint a paprikás krumpli vagy a lecsó, ki szaftosabban szereti, ki szárazabban, ki több paradicsommal, ki kevesebbel, csípősen, édeskésebben, savanykásabban. Egyszóval, mindenki a saját szája ízére alakítja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése