2010. március 11., csütörtök

Toum - arab fokhagyma szósz

Fokhagymaimádóknak való recept. Azaz nekem. Első alkalommal padlizsán ropogós mellé készítettem, de bármihez isteni, sült húsokhoz, grillezett zöldségekhez, pitával mártogatva... Kicsit olyan, mint az aioli csak majonéz nélkül, ami nagy előny, ha valaki nem rajong a majonézért (ahogy pl. én sem).

Az elkészítése rém egyszerű. Kell hozzá fokhagyma, olaj, só és citromlé.Az olaj NEM olivaolaj, hanem más, semleges ízű növényi olaj.
Megpucolok egy fej fokhagymát és kevés sóval együtt az aprítógépbe teszem. Lehet mozsárban is csinálni, a lényeg, hogy a fokhagyma teljesen pépes legyen. Ekkor nagyon vékony sugárban lassanként kezdjük hozzáadni az olajat majd egy kevés citomlét, óvatosan, nehogy kicsapódjon. Addig folytatjuk, amíg már több olajat nem vesz fel. Végül szánk íze szerint sózhatjuk még és citromlevet is keverhetünk hozzá, de óvatosan, nehogy kicsapódjon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése